sâmbătă, 9 februarie 2013

Drenajul limfatic


Drenajul limfatic


Drenajul limfatic, denumit de specialişti şi drenaj manual de limfă, este utilizat atât în medicină cât şi în cadrul tratamentelor cosmetice. In ambele cazuri efectul scontat al tehnicii de masaj este identic.Ce este drenajul limfatic?
Esenţa drenajului limfatic este de a stimula (sau cel puţin a normaliza) circulaţia limfei în ţesuturile conjunctive. Cu ajutorul acestei metode se poate realiza resorbţia edemelor - acumulărilor de apă - şi eliminarea toxinelor, aceasta constituind condiţia obligatorie a aprovizionării fără obstacole cu substanţe nutritive a celulelor. Reuşita drenajului limfatic se poate recunoaşte, din exterior, după culoarea sănătoasă a feţei.
Efectul drenajului este la fel de important şi pentru starea generală. Muşchiul se destinde şi se eliberează de spasme. Drenajul creşte capacitatea de rezistenţă a organismului faţă de infecţii şi are efect de calmare asupra nervilor.
La efectuarea drenajului limfatic este foarte important ca persoana supusă tratamentului să se destindă în totalitate. Acest lucru se poate realiza, bineînţeles, numai dacă aceasta nu are dureri sau alte senzaţii neplăcute.
De unde vine drenajul limfatic?
întemeietorul metodei este medicul danez Emil Vodder, care, în anii 1930, a condus institutul de fizioterapie de la Cannes în Franţa. La început procedeul a fost utilizat în cosmetică, la tratamentele feţei. Ulterior, exploatându-i efectul analgezic, şi stomatologii au preluat această metodă de tratament. Mult mai târziu a fost recunoscută importanţa metodei de către maseuri şi fizio-terapeuţi.
ATENŢIE!
Persoanele care suferă de tumori maligne, inflamaţii acute sau tromboză nu trebuie să se supună drenajului limfatic! Acelaşi lucru este valabil şi în cazul bolnavilor cu edeme, la care reten-ţia de apă de la nivelul membrelor inferioare este cauzată de insuficienţă cardiacă.
Unde acţionează drenajul limfatic?
Datorită faptului că această metodă are numeroase efecte, drenajul limfatic poate fi utilizat în mai multe domenii. Cele mai importante sunt:
Relaxarea
Sarcina principală a nervului nostru vegetativ de „activare”, nervus sympathicus,  este impulsionarea la activitate. Opusul, nervus parasympathicus, ne relaxează.
Drenajul limfatic efectuat pe faţă, gât şi burtă scade activitatea simpatică, astfel încât parasimpaticul va prelua comanda - din acest motiv foarte mulţi pacienţi adorm în cursul tratamentului.
Prevenirea îmbolnăvirilor
După 10-12 şedinţe de drenaj limfatic pacientul se va simţi nu numai mult mai puternic şi mai activ, dar va fi şi mai puţin predispus răcelilor şi bolilor infecţioase.
Ingrijirea gravidei
Prin intermediul drenajului limfatic al sânilor şi burţii se poate evita apariţia verge-turilor de sarcină. Tratamentul segmentului sacral şi al membrelor inferioare împiedică acumularea de apă. în cazul în care drenajul limfatic este realizat de un specialist prudent, tratamentul poate fi utilizat şi în ultimele luni de sarcină.
Ingrijirea pielii
Drenajul limfatic poate fi de mare ajutor şi în cazul pielii cu acnee, puncte negre - în principal efectul unei supra-secreţii a glandelor sebacee - mai ales când tratamentul se efectuează nu numai la faţă ci se extinde şi asupra întregului corp.
Celulita
Drenajul limfatic poate contribui şi la eliminarea grăsimilor din ţesuturile conjunctive, în vederea tratării eficiente a celulitei nevoie şi de alte intervenţii medicale.
Cancer mamar
După operaţii mamare este frecventă tumefacţia membrului superior. în asemenea cazuri poate fi deosebit de eficient drenajul limfatic.

Cine efectuează drenajul limfatic?
Drenajul limfatic este recomandat şi efectuat de terapeuţi şi medici naturişti, însă este utilizat şi în domeniul cosmeticii.