sâmbătă, 9 februarie 2013

Leucemia I.


Leucemia I.


Medicina face diferenţa între leucemia de origine mieloidă (a măduvei osoase) respectiv limfoidă (limfatică).23.jpgLeucemia mieloidă cronică
Mielos, în greacă, înseamnă măduvă - leucemia mieloidă cronică apare în măduva osoasă.
Leucocitele (granuloci-tele) care se dezvoltă în măduva osoasă sunt afectate în cursul bolii. Acestea încep să crească în mod exagerat şi nu îşi mai îndeplinesc funcţiile, astfel nu pot să lupte corespunzător împotriva infecţiilor.
Chiar şi infecţiile obişnuite (banale) pot deveni fatale pentru bolnavii de leucemie. Ca urmare a înmulţirii anormale a leucocitelor şi coagularea sângelui suferă modificări.
SIMPTOME
□ paloare
□ stare de oboseală
□ lipsa de aer
□ senzaţie de presiune şi de saturaţie în partea superioară a stomacului
□ scăderea în greutate
□ sângerări accentuate (ex. sângerări dese ale nasului)
□ mărirea splinei, care poate deveni chiar uriaşă
Cauzele leucemiei mieloide cronice
Cauza exactă este necunoscută. Prin intermediul radiaţiilor ionizate de exemplu, produse cu ocazia fisiunii atomului, se poate determina apariţia leucemiei mieloide cronice. La nouă din zece pacienţi se poate determina prezenţa cromozomului Philadelphia. Această mică modificare a materialului genetic poate cauza modificări structurale la nivelul celulei.
Leucemia mieloidă cronică apare cel mai frecvent între 30-50 de ani. în fază incipientă, în general, nu prezintă simptome. Simptomele apar mult mai târziu.
Tratamentul leucemiei mieloide cronice
Ca în cazul majorităţii bolilor canceroase, şi în cazul leucemiei mieloide cronice se aplică tratamentul cu ci-tostatice. Aceste substanţe citotoxice, în general, împiedică creşterea celulelor.
Deoarece celulele canceroase se dezvoltă rapid, efectul medicamentelor în aceste celule este cel mai puternic. Din păcate însă, înmulţirea celulelor canceroase poate fi oprită numai cu efecte adverse severe (de exemplu inflamaţia mucoasei stomacului şi intestinelor, căderea părului, senzaţie puternică de greaţă).
în ultimii ani metoda transplantului de măduvă osoasă este aplicată cu rezultate bune. în acest caz însă este nevoie de un donor sănătos, al cărui material genetic să corespundă cu cel al receptorului.
Se recoltează măduvă de la donor care este injectată în sistemul vascular al receptorului. Anterior se distruge prin iradiere măduva osoasă bolnavă. Măduva sănătoasă se va localiza în locurile unde este nevoie.
IMPORTANT!
Leucemia mieloidă cronică poate fi lipsită foarte mult timp de simptome. Unii bolnavi descoperă întâmplător creşterea numărului de leucocite, cu ocazia efectuării hemogramei la un control medical. Chiar dacă la 90% dintre bolnavi se poate identifica cromozomul Philadelphia, acest lucru nu înseamnă că persoana respectivă suferă de leucemie.

Ce are de făcut bolnavul?
Autotratamentul este imposibil.
Când ne adresăm medicului?
Când constataţi că anumite infecţii nesemnificative recidivează des sau în cazul în care hemoragiile sunt mai severe, de exemplu cele nazale.
Apariţia bolii
Leucemia mieloidă cronică poate fi tratată cu rezultate bune de când a devenit posibil transplantul de măduvă osoasă. Această metodă este şi azi deosebit de riscantă, deoarece măduva străină injectată poate fi distrusă de sistemul imunitar al bolnavului. Tratamentul este posibil numai cu riscul efectelor adverse severe.