sâmbătă, 9 februarie 2013

Sida


Sida


Apariţia SIDA
aids-history_1.jpgSIDA, în engleză AIDS (Acquired Immunodeficiency Syndrome) iar în româneşte - sindromul imunodeficien-ţei umane dobândite (din Syndrome Immunodeficitaire Acquis, în franceză). SIDA este cauzată de virusul numit HIV (virusul imunod-eficienţei umane).
SIDA nu este o boală infecţioasă în sens obişnuit, cu simptome specifice, ci este un sindrom care ascunde o întreagă varietate de boli.
Diversele simptome apar în momente diferite. Intre infectarea cu HIV şi apariţia simptomelor SIDA pot trece chiar şi 10 ani.
Organismul atins de SIDA este predispus la infecţii şi la apariţia diverselor forme de cancer.
Cancerul de piele, aşa numitul sarcom al lui Kaposi, întâlnit în mod obişnuit destul de rar, este frecvent la pacienţii în stare avansată de îmbolnăvire.
Boala apare în urma infectării cu HIV Infecţia reduce capacitatea de apărare, imunitatea organismului, fapt care măreşte riscul apariţiei altor infecţii. HIV poate fi depistat în spermă, secreţii vaginale, lacrimi, salivă, laptele matern, sânge şi urină.
Infecţia se transmite numai prin contactul direct cu sânge sau fluide infectate, adică prin contact sexual, în timpul sarcinii, în timpul naşterii, prin transplant de organe sau transfuzie de sânge. Refolosirea seringii nesterilizate în rândul consumatorilor de droguri infectaţi măreşte pericolul de infectare.
SIMPTOME
□ Febră
□ Oboseală
□ Scăderea în greutate
□ Infecţii recurente
□ Pneumonie
□ Meningită
□ Diaree
□ Inflamarea ganglionilor
□ Transpiraţii puternice nocturne
□ Oboseală cronică
□ Tulburări de memorie
□ Sarcom Kaposi
Tratamentul SIDA
în prezent nu există tratament care să vindece infecţia, însă diversele combinaţii de medicamente antivirale promit rezultate bune.
Ce are de făcut bolnavul
Bolnavul infectat cu HIV va prezenta inevitabil simptomele SIDA. Din păcate, în prezent, procesul este ireversibil.
Cum putem preveni SIDA?
Se recomandă evitarea oricăror riscuri de infecţie cu HIV. Cel mai mare pericol îl reprezintă întreţinerea de raporturi sexuale cu persoane infectate. Cel care intră în contact sexual cu un partener de neîncredere, să folosească, pentru siguranţă, prezervativul. Consumatorii de droguri care refolosesc seringi nesterilizate sunt expuşi unui risc ridicat!
Când ne adresăm medicului?
In cazul în care există suspiciunea infecţiei, adresaţi-vă centrelor dermato-venerice sau hematologice în vederea efectuării unor teste.
Acest lucru este valabil şi în cazul membrilor grupurilor cu grad ridicat de risc - în primul rând homosexualii, consumatorii de droguri, prostituatele şi persoanele cu care acestea întreţin relaţii sexuale. Din păcate, sunt deosebit de expuse riscului şi cadrele medicale.

Cum procedează medicul
în cazul în care rezultatul analizelor este pozitiv, adică se depistează anticorpi anti-HIV în sângele bolnavului, infecţia este prezentă.
Evoluţia bolii
După infectare, după o anumită perioadă de timp - uneori numai după ani - apar unele simptome acute asemănătoare unei banale gripe. Ulterior se constată febră, dureri de gât, stare de oboseală şi inflamarea ganglionilor, în acest stadiu SIDA este deja, în general, mortală. Odată cu slăbirea sistemului imunitar, bolnavul dezvoltă tot mai des diverse boli, slăbeşte, oboseşte uşor etc. Starea bolnavului variază: o perioadă starea sa se remediază, apoi din nou se deteriorează. în faza avansată, pe lângă diverse infecţii, bolnavul poate prezenta diverse tumori, simptome neurologice, dermatologice şi interne. Mai nou, în Europa numărul persoanelor infectate cu HIV îl depăşeşte pe cel al persoanelor decedate în urma SIDA!