sâmbătă, 9 februarie 2013

Abcesul cerebral


Abcesul cerebral


Ca urmare a proceselor inflamatorii se formează un lichid alb-gălbui sau puroi compus din globule albe, resturi de ţesut, bacterii şi ser. Dacă în zona inflamaţiei purulente ţesutul originar se descompune, iar celulele mor, se formează o acumulare de puroi. în acest caz se formează o cavitate plină de puroi şi delimitată de un înveliş: abcesul. Asemenea procese purulente, inflamatorii cauzează formarea de abcese şi în creier. Abcesul cerebral proaspăt format nu este bine delimitat, însă în câteva luni va fi învelit într-o teacă de ţesut conjunctiv. Din acest motiv abcesul presează nervii învecinaţi, ţesutul cerebral, celulele şi traiectoriile nervoase. In funcţie de mărimea şi localizarea abcesului acesta poate cauza diferite simptome neurologice: paralizie, tulburări senzoriale sau de conştiinţă, crize epileptice. Pe lângă simptomele neurologice specifice pot apare şi alte simptome generale cum sunt febra, astenia, cefaleea, vărsăturile.Ce este abcesul cerebral?
Apariţia abcesului cerebral
Formarea abcesului este întotdeauna precedată de o inflamaţie cauzată de un germen piogen. Puroiul care umple cavitatea abcesului este un lichid gros, alb-gălbui format din globule albe, resturi de ţesut, bacterii şi ser. Infecţiile bacteriene care atacă direct creierul cauzează meningită şi encefalită bacteriană. Infecţia se poate răspândi şi de la procesele inflamatorii purulente din vecinătatea creierului (sinuzită, otită medie) şi din focare, procese purulente situate oriunde în organism (abces pulmonar), prin intermediul fluxului sanguin, fiind vorba de metastaze hematogene. Abcesul cerebral este o complicaţie frecventă a traumatismelor cerebrale deschise.
SIMPTOME
□ cefalee
□ stare de vomă, vărsături
□ paralizii
□ tulburări senzoriale
□ tulburarea conştiinţei
□ febră, oscilaţii
□ criză epileptică, tulburări de vorbire
Tratamentul abcesului cerebral
Abcesul trebuie să fie îndepărtat pe cale chirurgicală. Abcesul în înveliş de regulă este îndepărtat în totalitate printr-o intervenţie chirurgicală neurologică. Dacă datorită stării generale proaste a pacientului nu se recomandă efectuarea intervenţiei complicate, conţinutul abcesului este drenat prin mici incizii. Cavitatea şi învelişul vor fi îndepărtate ulterior, printr-o a doua intervenţie chirurgicală.
Inainte şi după intervenţie pacientului i se administrează antibiotice.
Ce are de făcut bolnavul
Infecţiile bacteriene nu trebuie neglijate. în vederea evitării complicaţiilor întotdeauna respectaţi cu stricteţe recomandările medicului.
Când ne adresăm medicului?
Abcesele cerebrale învelite în teacă şi ascunse în zonele „mute”, de regulă nu cauzează simptome neurologice. Din acest motiv, şi în caz de dureri puternice de cap, stare de vomă, vărsături, febră adresaţi-vă medicului.
IMPORTANT!
In vederea prevenirii metastazelor hematogene, infecţiile bacteriene şi focarele cu puroi trebuie tratate în toate cazurile la timp, până când focarul se vindecă în totalitate. în acest fel se poate evita formarea abcesului cerebral.
Cum procedează medicul
In caz de simptome inflamatorii - febră intermitentă şi stare septică - se suspectează prezenţa unui proces inflamator. Pe lângă controlul neurologic se efectuează şi analiza sângelui, lichidului rahidian, tomografie computerizată şi examen de rezonanţă magnetică. Abcesul este îndepărtat pe cale chirurgicală, în timp ce se administrează antibiotice. Pe lângă abces trebuie distruse şi focarele primare care au cauzat boala.
Evoluţia bolii
Abcesul cerebral este o boală deosebit de gravă, periculoasă, în cursul creşterii abcesului acesta presează, distrage ţesutul, în numeroase cazuri, după îndepărtarea abcesului rămân leziuni neurologice permanente, însoţit de simptome inflamatorii generale şi de procesul de compresie, abcesul cerebral netratat poate fi letal. Şansele de îndepărtare pe cale chirurgicală a abcesului cerebral descoperit la timp sunt foarte bune, bolnavul se vindecă.
Şansele de vindecare sunt bune
Şansele de îndepărtare pe cale chirurgicală a abcesului cerebral descoperit la timp sunt foarte bune. Dacă starea generală a pacientului este bună şi afecţiunea primară poate fi tratată cu succes, de regulă pacientul se vindecă fără probleme.