sâmbătă, 9 februarie 2013

Leul asiatic


Leul asiatic


In trecut leii asiatici puteau fi întâlniţi în număr mare, din sudul Greciei până în India. Subspecia a supravieţuit până astăzi, însă ultima populaţie rămasă se află în pragul dispariţiei.shutterstock_197174.jpgOrdin: Carnivora
Familie: Felidae
Gen si specie: Panthera leo persica
Leul asiatic seamănă mult cu ruda sa mai mare africană, însă are blana ceva mai lungă. Ultimul refugiu al subspeciei aflat în rezervaţia din pădurile Gir, este împărţit cu ciobani şi turmele acestora.
Mod de viaţă
Asemănător rudei sale africane şi leul asiatic trăieşte în grupuri familiale strâns unite. Grupurile sunt alcătuite din 15-40 de animale, mai ales din femele înrudite şi urmaşii acestora. Dacă în cadrul unui grup trăiesc mai mulţi masculi, aceştia sunt probabil strâns înrudiţi. Din punct de vedere al obţinerii hranei, al creşterii urmaşilor şi a convieţuirii sociale, masculii depind de regulă de femele.
Masculul are un teritoriu propriu, pe care îl protejează până la moarte faţă de rivali. Luptele se termină frecvent prin moartea unuia dintre  masculi. învingătorul câştigă teritoriul şi preia conducerea grupului. Conducerea grupului se schimbă de regulă la intervale de unu-doi ani, când masculul dominant este nevoit să cedeze în faţa unui rival mai puternic. Dacă rămâne în viaţă, masculul învins îşi caută un alt grup pe care îl poate prelua. Masculii înrudiţi rămân frecvent un timp mai îndelungat în grup.
Reproducere
Perioada de împerechere are loc de regulă în lunile octombrie şi noiembrie. Dacă femela este fertilă, masculul o urmăreşte peste tot şi bombăne puternic pentru a-şi alunga rivalii.
Femelele fată de regulă la intervale de doi ani. Rata mortalităţii în rândul puilor este foarte ridicată: doar 20 la sută din aceştia ating vârsta de doi ani. Dacă toţi puii dintr-o generaţie mor, femela poate deveni fertilă mai rapid.
Inainte de fătare femela caută un loc ferit, lăturalnic, de regulă în apropierea apei. Dacă masculul prezintă vreun   interes faţă de pui, acesta este de regulă doar agresiv. Puii sunt protejaţi de regulă faţă de masculii agresivi sau alţi inamici, de două sau mai multe femele.
Femela îşi înţărca puii la vârsta de aproximativ şase luni, însă aceştia depind în continuare de mama lor, până când devin capabili să prindă singuri prăzi mai mari. După doi ani, când femela devine din nou fertilă, puii părăsesc grupul. Femelele tinere sunt tolerate uneori în continuare, însă tinerii masculi sunt alungaţi de masculul dominant.
Ştiaţi că…
• în vremurile biblice leii asiatici erau răspândiţi şi în Israel, însă au dispărut încă din secolul al Xlll-lea.
• La sfârşitul secolului al XlX-lea efectivele de lei asiatici au scăzut brusc, datorită lipsei animalelor pradă. în India, vânătoarea leilor a fost interzisă în anii ‘50 ai secolului trecut. De atunci efectivele cresc încet, iar astăzi pe Pământ există aproximativ 300 de exemplare.
Mod de hrănire şi vânătoare
In timpul zilei leii se  odihnesc lângă un râu sau o adâncitură plină cu apă şi pornesc noaptea la vânătoare. Mare parte a vânătorii este sarcina femelei, dar totuşi masculul consumă mai mult din hrana obţinută de aceasta.
Leul asiatic trăieşte în apropierea omului şi prinde frecvent animalele domestice rămase în urma turmei. Leul asiatic vânează şi copitate sălbatice, ca de exemplu antilope nilgau şi cerbi pătaţi, precum şi mistreţi. Dacă nu reuşeşte să prindă prăzi vii, consumă şi mortăciuni.
Caracteristici mai importante
Dimensiuni corporale
Lungimea corpului: masculul 1,6-1,8 m, femela 1,3-1,5 m
Talia: aproximativ 1 m
Greutatea corporală: masculul 150-200 kg, femela 120-160 kg
Reproducere
Maturitatea sexuală: la 3-5 ani
Perioada de împerechere: în special în octombrie şi noiembrie
Durata gestaţiei: 105-112 zile
Numărul puilor la o tătare: 2-4
Mod de viaţă 
Comportament: sociabil, teritorial; grupurile sunt familiale sau alcătuite din masculi
Sunete emise: masculul îşi alungă rivalii prin urlete, iar femela urlă după vânătorile cu succes
Hrana: animale copitate, inclusiv specii domestice
Specii înrudite
Leul asiatic este una din numeroasele subspecii ale leului african (Panthera leo).
Teritoriul de răspândire al leului asiatic
Aria de răspândire
Astăzi leul asiatic mai trăieşte doar în rezervaţia silvatică Gir din provincia Gujarat, aflată în Peninsula Saurashtra. Teritoriul cu suprafaţa de aproximativ 300 de kilometri pătraţi, este acoperit de păşuni şi păduri mixte.
Protecţia speciei
Leul asiatic este o subspecie ocrotită, ameninţată de dispariţie. Ultima populaţie în viaţă cuprinde aproximativ 300 de animale şi momentan pare a fi stabilă.
Caracteristicile specifice ale leului asiatic
Femela: îşi petrece toată viaţa în cadrul grupului. Ea realizează mare parte a vânătorii.
Blana: este ceva mai încâlcită decât a leului african, iar în regiunea cotului prezintă păr mai des. Animalele îşi ling frecvent blana, pentru ca rănile mai mici să nu se infecteze.
Masculul: este mai mare decât femela. Unii masculi prezintă coamă neagră.
Dimensiunile corporale: ceva mai mici decât ale leului african.
Coada: moţul din vârf este mai mare decât al leului african.
Puii: blana puilor nou-născuţi prezintă pete închise, însă se deschide rapid la culoare. Femela îşi alăptează puii timp de şase luni.